Main Article Content
Abstract
Adequate nutrition for toddlers is crucial, especially during the First 1000 Days of Life, to support optimal growth and development. Malnutrition in toddlers can lead to issues such as stunting, wasting, and increased disease risk. This study aims to determine the effect of supplementary feeding (PMT) on the nutritional status of undernourished toddlers in the Katumbangan Health Center area. The research used a quantitative method with a pre- experimental one-group pretest-posttest design. The population consisted of 42 undernourished toddlers aged 11-59 months, also used as samples through total sampling. Data were collected through anthropometric measurements of weight and height before and after the 30-day PMT intervention. Data analysis used the Wilcoxon test to identify differences in nutritional status before and after the intervention. The results showed a significant improvement in nutritional status after PMT, with 47.6% of the toddlers improving from malnourished to normal status. Statistical tests showed a p-value of 0.002, indicating a significant difference. In conclusion, PMT is effective in improving the nutritional status of toddlers, and it is recommended to continue the program to reduce the prevalence of malnutrition in the area.
Keywords
Article Details
References
- Aisnah, U., Ode Salma, W., & Zainuddin, A. (2022). Berat Badan Balita Sebelum Dan Sesudah Pemberian Makanan Tambahan Pemulihan Di Bupaten Buton Utara. Jurnal Ilmiah Obsgin: Jurnal Imiah Ilmu Kebidanan & Kandungan, 14(4), 276–282.
- Akib, H., & Zahruddin. (2019). Hubungan Pengetahuan Ibu Tentang Gizi Dengan Status Gizi Anak Usia 3 – 5 Tahun Di Posyandu Anggur Kecamatan Sumbersari Kabupaten Jember. JURNAL KESEHATAN dr. SOEBANDI, 4(2), 219–225.
- Al-Faiqah, Z., & Suhartatik, S. (2022). Peran Kader Posyandu Dalam Pemantauan Status Gizi Balita: Literature Review. Journal of Health, Education and Literacy (J-Healt), 5(1), 19–25.
- Almeida, C. S. de, Miccoli, L. S., Andhini, N. F., Aranha, S., Oliveira, L. C. de, Artigo, C. E., Em, A. A. R., Em, A. A. R., Bachman, L., Chick, K., Curtis, D., Peirce, B. N., Askey, D., Rubin, J., Egnatoff, D. W. J., Uhl Chamot, A., El‐Dinary, P. B., Scott, J.; Marshall, G., Prensky, M., … Santa, U. F. De. (2016). METODELOGI PENELITIAN. Revista Brasileira de Linguística Aplicada, 5(1), 1689–1699.
- Amala, H. Z., & Ruhana, A. (2023). Efektivitas pelaksanaan pemberian makanan tambahan (pmt) pemulihan bagi anak usia bawah lima tahun (balita) dengan gizi kurang di desa watubonang kecamatan badegan kabupaten ponorogo. GIZI UNESA, 3(1), 193-198.
- Anisa, A. F., Darozat, A., Aliyudin, A., Maharani, A., Fauzan, A. 1., Fahmi, B. A., Budiarti, C., N, R. D. F., & Hamim, E. A. (2019). Permasalahan Gizi Masyarakat Dan Upaya Perbaikannya. 1-22.
- Anrian, A.P. (2016). Ilmu Gizi. Yogyakarta. Aryadi, D. (2019). Hubungan Gizi Kurang Dan Obesitas Dengan Kemampuan Kognitif Dan Psikomotor Anak Usia dissertation, UNIMUS). 9-12 Di SD (Doctoral)
- Aspatria, U. (2020). Pengaruh Intervensi Mkanan Tambahan padat Energi dan Protein Berbasis Pangan Lokal terhadap Perbaikan Status Gizi. Madia Kesehatan Masyarakat, 2(1), 26-32
- Bili, A., Jutomo, L., & Boeky, D. L. A. (2020). Faktor Risiko Kejadian Gizi Kurang pada Anak Balita di Puskesmas Palla Kabupaten Sumba Barat Daya. Media Kesehatan Masyarakat, 2(2), 33–41. https://doi.org/10.35508/mkm.v2i2.2929
- Depkes RI, D. R. (2019). Panduan Penyelenggaraan pemberian makanan tambahan pemulihan bagi Balita gizi kurang.
- Hadju, V. A., Aulia, U., & Mahdang, P. A. (2023). Pengaruh pemberian makanan tambahan (PMT) lokal terhadap perubahan status gizi balita. Gema Wiralodra, 14(1), 105-111
- Hasibuan, T. P., & Siagian, M. (2020). Hubungan Pola Makan Dengan Status Gizi Balita Di Wilayah Kerja Puskesmas Sering Lingkungan Vii Kelurahan Sidorejo Kecamatan Medan Tembung Tahun 2019. Jurnal Kebidanan Kestra (Jkk), 2(2), 116-125.
- Hidayat, N., Wulandari, L., & Santoso, B. (2019). Pengaruh Pemberian Makanan Tambahan Terhadap Kenaikan Berat badan Balita dalam Program Intervrnsi Gizi. Jurnal Kesehatan Masyarakat, 17 (2), 123-130.
- Irwan, I. (2019). Pemberian PMT Modifikasi Berbasis Kearifan Lokal Pada Balita Stunting dan Gizi Kurang. Jurnal Sibermas (Sinergi Pemberdayaan Masyarakat), 8(2), 139-150.
- Jayadi, Y. I., Syarfaini, S., Ansyar, D. I., Alam, S., & Sayyidinna, D. A. (2021). Evaluasi Program Pemberian Makanan Tambahan Anak Balita Pada Masa Pandemi Covid 19 di Puskesmas Kabupaten Gowa.
- Jun, S., Zeh, M. J., Eicher-Miller, H. A., & Bailey, R. L. (2019). Children’s dietary quality and micronutrient adequacy by food security in the household and among household children. Nutrients, 11(5), 965.
- K, F. A., Hamsah, I. A., Darmiati, D., & Mirnawati, M. (2020). Deteksi Dini Tumbuh Kembang Balita di Posyandu. Jurnal Ilmiah Kesehatan Sandi Husada, 12(2), 1003–1008. https://doi.org/10.35816/jiskh.v12i2.441
- Kemenkes RI. (2022a). Hasil Survei Status Gizi Indonesia (SSGI) 2022. Kemenkes, 1–150.
- Kemenkes RI. (2022b). Petunjuk Teknis Pemberian Makanan Tambahan (PMT) Berbahan Pangan Lokal untuk Balita dan Ibu Hamil. Kemenkes, June, 78–81.
- Laelah, H. (2020). Pengaruh Konsumsi PMT terhadap Status Gizi Balita di Desa Watu Bonang, Ponorogo. Jurnal Gizi Indonesia, 9(3), 145-153.
- Lestari, P., Prasetyo, R., & Samtoso, M. (2019). Efektivitas Pemberian Makanan Tambahan dalam Meningkatkan Status Gizi Balita : Studi Kasus di Wilayah Pedesaan. Jurnal Gizi dan Kesehatan, 15 (3), 143-151.
- Minkhatulmaula, Pibriyanti, K., & Fathimah. (2020). Faktor Risiko Kejadian Gizi Kurang pada Balita di Etnis Sunda. Sport and Nutrition Journal, 2(2), 41–48.
- Nelista, Y., & Fembi, P. N. (2021). Pengaruh Pemberian Makanan Tambahan Pemulihan Berbahan Dasar Lokal Terhadap Perubahan Berat Badan Balita Gizi Kurang. PREPOTIF : Jurnal Kesehatan Masyarakat, 5(2), 1228–1234. https://doi.org/10.31004/prepotif.v5i2.2426
- Netty, T. (2017). Penilaian Status Gizi.
- Ningsih, F., & Wagustina, S. (2021). Faktor-Faktor Penyebab Gizi Kurang pada Balita yang Dirawat di Puskesmas Batoh Kecamatan Lueng Bata Kota Banda Aceh Tahun 2021. Majalah Kesehatan Masyarakat Aceh, 4(1), 55–65.
- Permatasari, T. A. E., & Chadirin, Y. (2020). Sweetened condensed consumption of more than 1 glass per day has an impact on underweight among children under age five. In 4th International Symposium on Health Research (ISHR 2019) (pp. 615-619). Atlantis Press.
- Prasetio, A. (2021). Simulasi Penerapan Metode Decision Tree (C4.5) Pada Penentuan Status Gizi Balita. Jurnal Nasional Komputasi dan Teknologi Informasi (JNKTI), 4(3), 209–214. https://doi.org/10.32672/jnkti.v4i3.2983.
- Pratiwi, A., & Wulandari, L. (2020). Evaluasi Program Pemberian Makanan Tambahan (PMT) pada Anak dengan Status Gizi Kurang. Jurnal Pangan dan Kesehatan, 13 (1). 55-63.
- Putri, Arum Sekar Rahayuning,. 2020. Efektifitas Pemberian Makanan Tambahan (PMT) Pemulihan pada Status Gizi Balita Balita di Wilayah Kerja Puskesmas Simumolyo, Surabaya. Putri dan Mahmudiono. Amerta Nurt (2020). 58-64 Published Online: 15-03-2020, Doi: 10.20473/Amnt. v4il.2020.58-64 Joinly Published By lagikmi & Universita Airlangga.
- Rahmadani, N., & Sitorus, M. (2020). Analisis Perbedaan Asupan Energi, Karbohidrat, Protein, dan Lemak pada Balita peserta program PMT di Wilayah Pesisir. Jurnal Ilmu Gizi dan Ditetik, 7(3), 121-130.
- Rahmasari, D. (2021). Efektivitas Pemberian PMT pada Peningkatan Berat dan Tinggi Badan Balita Stunting di Puskesmas Gunung Kaler, Tangerang. Jurnal Kesehatan Masyarakat, 14(2), 67-75.
- Rastiti, N. P. P. (2019). Hubungan self efficacy dengan perilaku ibu melakukan pencegahan gizi kurang pada balita di wilayah kerja Puskesmas Kediri. Jurnal Cakrawala Ilmiah.
- Ratnawati, M., Probowati, R., Sawitri Prihatini, M., Ningtyas, S. F., & Ulfa, A. F. (2023). Pemberian Makanan Tambahan Modifikasi Terhadap Status Gizi Balita. Jurnal Health Sains, 4(2), 104–111. https://doi.org/10.46799/jhs.v4i2.801
- Refni, R. (2021). PENGARUH PEMBERIAN MAKANAN TAMBAHAN (PMT) TERHADAP STATUS GIZI PADA BALITA GIZI KURANG (USIA 12-59 BULAN) DI PUSKESMAS UJUNG GADING KABUPATEN PASAMAN BARAT TAHUN 2020 (Doctoral dissertation, Universitas Perintis Indonesia).
- Sari, D.K., & Rahmat, R. (2020). Evaluasi Program Pemberian Makanan Tambahan (PMT) Terhadap Status Gizi Balita di Wilayah Rural. Jurnal Gizi dan Pangan, 15 (3), 112-120.
- Setiawan, H., & Prasetyo, W. (2021). Komsumsi lemak dan pertumbuhan Balita Gizi Kurang di Program PMT: Tantangan dan Solusi. Jurnal of Pediatic Nutrition, 16(2), 85-93.
- Sinaga, E. S., Rasyid, I. A., Mubarok, M. R., Sudharma, N. I., & Nolia, H. (2023). Pemantauan Konsumsi Pemberian Makanan Tambahan (PMT) Dalam Meningkatkan Berat Badan Balita Dengan Masalah Gizi. ABDI MOESTOPO: Jurnal Pengabdian Pada Masyarakat, 6(1), 1-8.
- Syarfaini, S., Nurfatmi, R., Jayadi, Y. I., & Alam, S. (2022). Hubungan Asupan Zat Gizi Makro Terhadap Kejadian Wasting pada Balita Usia 0-59 Bulan di Kecamatan Polombangkeng Utara Kabupaten Takalar Tahun 2022. Ghidza: Jurnal Gizi Dan Kesehatan, 6(2), 128-138.
- Umasugi, F., Wondal, R., & Alhadad, B. (2020). Kajian Pengaruh Pemahaman Orangtua Terhadap Pemenuhan Gizi Anak Melalui Lunch Box (Bekal Makanan). Jurnal Ilmiah Cahaya Paud, 2(2), 1-15.
- Unicef/who/word bank, 2021. (2021). Levels and trends in child malnutrition UNICEF / WHO / World Bank Group Joint Child Malnutrition Estimates Key findings of the 2021 edition. World Health Organization, 1–32.
- Utami, N., (2022). Karya Tulis Ilmiah Potensi Kelor (Moringa Oleifera) sebagai Pemberian Makanan Tambahan (Pmt) Ibu Hamil (Literatur Review) (Doctoral dissertation, Poltekkes Kemenkes Bengkulu).
- Utami, R., Gunawan, I. M. A., & Aritonang, I. (2018). Pengaruh Pemberian Makanan Tambahan (PMT) Pemulihan terhadap Status Gizi pada Ibu Hamil di Kabupaten Sleman. Jurnal Nutrisia, 20(1), 19-26.
- Zakiya, F., Wijayanti, I. T., & Irnawati, Y. (2022). Status Gizi Serta Hubungannya Dengan Kejadian Diare Pada Anak: Nutritional Status And Its Relationship With The Incidence Of Diarrhea In Children. Public Health and Safety International Journal, 2(01), 66-74.