Main Article Content

Abstract

Background: Underweight is a lack of energy and nutrients needed according to age. Children's nutritional status can be affected by two things, namely insufficient food intake and infectious diseases. The purpose of this study was to determine the effect of giving smoked flying fish nuggets and fresh flying fish nuggets on underweight toddlers. This study is a type of experimental Quasi research with a pre-test and post-test nonequivalent control group design. Sample selection uses the Slovin formula. The research sample was underweight toddlers aged 24-59 months in Tallu Banua Village, Sendana District, Majene Regency who met the inclusion criteria. The number of samples was 38 toddlers, 19 people for the fresh flying fish nugget intervention group and 19 people for the smoked flying fish nugget intervention group. The results showed that the average weight gain was 1.6 kg when given fresh flying fish nuggets and the average weight gain was 1.4 kg when given smoked flying fish nuggets. Conclusion: fresh and smoked flying fish nuggets had a significant effect on underweight toddlers in the Tallu Banua Village area (p=0.000). The next researcher suggestion is expected to conduct more in-depth research related to the Effect of Giving Flying Fish Nuggets on the Weight of Toddlers.


 

Keywords

underweight toddler, weight, flying fish nuggets

Article Details

References

  1. Abraham, I., & Supriyati, Y. (2022). Desain Kuasi Eksperimen Dalam Pendidikan: Literatur Review. Jurnal Ilmiah Mandala Education, 8(3).
  2. Adnan, M. (2023). Preferensi Gender Dan Implikasinya Terhadap Stunting, Wasting Dan Capaian Pendidikan Pada Anak-Anak Di Indonesia.
  3. Afriani, B. (2021). Faktor Risiko Kejadian Pneumonia Pada Bayi. Babul Ilmi Jurnal Ilmiah Multi Science Kesehatan, 13(2).
  4. Anggaraeningsih, N. L. M. D. P., & Yuliati, H. (2022). Hubungan Status Gizi Balita Dan Perkembangan Anak Balita Di Kelurahan Liliba Kecamatan Oebobo. Jurnal Health Sains, 3(7), 830-836.
  5. Arif, S., Isdijoso, W., Fatah, A. R., & Tamyis, A. R. (2020). Tinjauan Strategis Ketahanan Pangan Dan Gizi Di Indonesia. Jakarta: Smeru Research Instituate.
  6. Azkia, A. (2023). Pola Konsumsi Balita Dan Pola Asuh Ibu Berbuhungan Dengan Kejadian Underweight Pada Balita Usia 24–59 Bulan. Jurnal Riset Pangan Dan Gizi, 5(1), 63-74.
  7. Dino, H. (2023). Karakteristik Mutu Organoleptik Nugget Ikan Terbang Hasil Fortifikasi Dengan Tepung Keong Bakau. The Nike Journal, 11(1), 037-043.
  8. Ertiana, D.(2023). Pendidikan Dan Pengetahuan Ibu Tentang Gizi Berhubungan Dengan Status Gizi Balita. Jurnal Ilkes (Ilmu Kesehatan), 14(1), 3.
  9. Fithria, W. A. H. (2021). Faktor Berat Badan Lahir Rendah, Status Gizi, Pengetahuan Gizi Ibu, Dan Penyakit Infeksi Terhadap Tumbuh Kembang Balita Di Puskesmas Poleang Utara Tahun 2021.
  10. Hasnita, E., Yenni, W. G., & Silvia, M. (2021) Pengaruh Pemberian Makanan Tambahan Pemulihan (Pmt-P) Inovasi Berbasis Kurma, Habbatussauda, Dan Zaitun Terhadap Kenaikan Berat Badan Balita Wasting.
  11. Haris, A., Fitri, A., & Kalsum, U. (2019). Determinan Kejadian Stunting Dan Underweight Pada Balita Suku Anak Dalam Di Desa Nyogan Kabupaten Muaro Jambi Tahun 2019. Jurnal Kesmas Jambi, 3(1), 41-54.
  12. Ismail, A. I., Yuniati, D., & Aryanti, N. (2023). Formulasi Nugget Berbahan Dasar Ikan Terbang (Parexocoetus Brachypterus), Tepung Jewawut (Setaria Italica (L.) Beauv.) Dan Daun Kelor (Moringa Oleifera) Sebagai Menu Pmt Pencegah Stunting. Jurnal Galung Tropika, 12(3), 295-305.
  13. Kumala, H. (2023). Hubungan Asupan Energi, Protein, Lemak Dan Riwayat Penyakit Infeksi Dengan Kejadian Underweight Pada Balita Usia 24-59 Bulan Di Wilayah Kerja Puskesmas Purnama. Innovative: Journal Of Social Science Research, 3(5), 11037-11049.
  14. Laswati, D. T. (2017). Masalah Gizi Dan Peran Gizi Seimbang. Agrotech: Jurnal Ilmiah Teknologi Pertanian, 2(1), 69-73.
  15. Lubis, H. M. L. (2023). Optimalisasi Strategi Operasional “Safe Motherhood Dan Childhood Survival” Dengan Pendekatan Penilaian Status Gizi. Empowerment: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 2(5), 188-195.
  16. Mahihody, A. J.(2020). Factors Influencing The Incident Of Underweight Children Under Five Years In Sangihe Regency. Jurnal Info Kesehatan, 18(1), 40-49.
  17. Masturoh, I., & Anggita, N. (2018). Metodologi Penelitian Kesehatan. Jakarta: Pusat Pendidikan Sumber Daya Manusia Kesehatan
  18. Maulidar, F. (2023). Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Kejadian Gizi Buruk Pada Balita Umur 2-3 Tahun Di Wilayah Kerja Dinas Kesehatan Kabupaten Aceh Jaya. Jhr Journal Health Research, 1(2).
  19. Melati, A. (2019). Hubungan Pengetahuan Ibu Dan Ketersediaan Pangan Dengan Status Gizi Balita Di Kelurahan Kurao Pagang Kecamatan Nanggalo Tahun 2014. Padang: Politeknik Kesehatan Kemenkes Padang.
  20. Notoatmodjo, S. (2018). Metodologi Penelitian Kesehatan. Jakarta: Rineka Cipta
  21. Nurhayati, I. (2024). Pengaruh Literasi Gizi Terhadap Pola Makan Pada Orang Tua Yang Memiliki Balita Dengan Gizi Kurang (Underweight) Di Posyandu Rt/Rw 005/005 Duren Sawit Jakarta Timur. Jurnal Ilmu Kesehatan Mandira Cendikia, 3(2), 1-8.
  22. Nurmaliza, N. (2019). Hubungan Pengetahuan Dan Pendidikan Ibu Terhadap Status Gizi Balita. Jurnal Kesmas Asclepius, 1(2), 106-115.
  23. Octaviani, I. A., & Margawati, A. (2021). Hubungan Pengetahuan Dan Perilaku Ibu Buruh Pabrik Tentang Kadarzi (Keluarga Sadar Gizi) Dengan Status Gizi Anak Balita (Studi Di Kelurahan Pagersari, Ungaran). Journal Of Nutrition College, 1(1), 46-54.
  24. Prawirohartono, E. P. (2021). Stunting: Dari Teori Dan Bukti Ke Implementasi Di Lapangan. Ugm Press.
  25. Rahim, F. K. (2020). Faktor Risiko Underweight Balita Umur 7-59 Bulan. Jurnal Kesehatan Masyarakat, 9(2), 115-121.
  26. Sugiyono. (2019). Metode Penelitian Kuantitatif, Kualitatif, Dan R&D. Bandung : Alfabeta, Cv
  27. Susianto, S., Iswarawanti, D. N., Mamlukah, M., Khaerudin, M. W., & Mahendra, D. (2023). Pengaruh Pemberian Makanan Tambahan Nuget Tempe Sebagai Pangan Lokal Terhadap Berat Badan Dan Tinggi Badan Balita Stunting. Jurnal Ilmu Kesehatan Bhakti Husada: Health Sciences Journal, 14(02), 309-316.
  28. Tahar, N., (2017). Penentuan Kadar Protein Daging Ikan Terbang (Hyrundicthys Oxycephalus) Sebagai Substitusi Tepung Dalam Formulasi Biskuit. Jurnal Farmasi Uin Alauddin Makassar, 5(4), 251-257.
  29. Yusuf, J. (2021). Studi Kelembagaan Dalam Pengelolaan Dan Pemanfaatan Telur Ikan Terbang (Kasus Desa Pa’lalakang Kabupaten Takalar). Torani Journal Of Fisheries And Marine Science, 24(3). Pendekatan Praktik. Jakarta: Rineka Cipta.